top of page
 • Writer's picturePäde

Indonesialainen taikajuomaPaljon on tapahtunut sitten viimeisimmän kirjotteluni, eikä varsinaisesti mitään mukavaa. Tämän vuoden tammikuu oli sen verran rankka, että koitan unohtaa koko kuukauden. Alotan vuoden 2022 siis uudelleen, tästä helmikuusta, koska samalla alkoi myös kiinalaisen kalenterin Tiikerin Vuosi, eli pakko olla pelkkää hyvää luvassa. Tiikeri on kissa ja iso kissa onkin, joten koska, jynöy... minä, kissat, kissavuosi... universumin on nyt PAKKO vihdoin nyrjähtää asentoon, jossa päivä paistaa jälleen myös miun risukasaan. Ja kyllä olen perse pystyssä risukasa levällään että nyt saa porottaa, saatana. Jaksa tätä paskaa enää yhtään eikä riitä henkinen kapasiteetti vastaanottamaan enää mitään vastoinkäymisiä.


Tammikuun melko pysäyttävään meininkiin palaan kunhan on kaikki hommaan liittyvät asiat saatu päätökseen ja kunhan pystyn asiaa käsittelemään, myös siitä kirjoittamalla. Meneepi vielä hetki. Mutta sen verran sanon, että itse olen kunnossa ja terve yms, mutta lähipiiristäni ja kaljaseurueestani poistui yksi henkilö, ns. vihreemmille niityille. Siitä lisää joskus myöhemmin.


Viime vuodet on muutenkin ollu pelkkää traumaa täynnä, aina siitä elokuun 2018 maanjäristyshärdelistä saakka. Runosuoleni meni samassa syssyssä aikalailla tukkoon, ja kirjottaminen on ollu helvetin vaikeaa ja ihan täyttä väkisin vääntämistä. Nyt kun on tiikerin vuosi ja uusi alku ja maailma korjaantuu ja kaikki on kohta pumppernikkeliä ja yksisarvisten pierua, ni koitan verytellä kirjottamista. Koska viime aikoina on yhtäkkiä käyny useesti mielessä että "tästä pitäs kirjottaa blogiin". Oikeen hommasin pienen muistikirjan ja sinne oon laittanu ideoita ylös, ihan ku mikäki tärkee reportteri. Ni kokeillaas, josko nyt lähtis! Tämä alustuksena, ja nyt itse asiaan, eli otsikossa mainittuun Indonesialaiseen Taikajuomaan! (ja joo joo resepti on tässä postauksessa myös)JAMU on taikajuoman nimi ja mitä olen internetin antanut itselleni kertoa, niin siitä on tullu lähivuosina jonkinmoinen hitti maailmalla. Jamu on kuitenkin jo satoja ellei tuhansia vuosia vanha litku, jota indonesialaiset sipasee huikan huiviinsa joka aamu, ihan valtakunnan korkeinta johtoa myöten. Presidentti Jokowi on kehunu että on alottanu päivänsä jamu-shotilla jo vuoskausia. Itte olen jamua sillon tällön maistellu tässä vuosien mittaan, mutta se on niin karmeen makusta settiä että on aina jääny homma ihan vaan varovaiseks maisteluks. Tähän saakka. Nyt kun alkaa tää elämän ehtoopuoli oikeesti muistuttamaan läsnäolostaan vaihdevuosien, kolotusten, rapistumisten, jomotusten, nahistumisten ja ympäriltä kuolevien ystävien tavoin, ni on alkanu jännästi vähän toi omaki terveys kiinnostamaan. Tähän rakoon: enter JAMU. Maistukoot kauheelta, mutta hirvee makuhan on vaan sen merkki että pakko olla terveellistä!


Jamun väitetään parantavan miltei mitä hyvänsä. Se buustaa immuniteettia, parantaa tulehduksia, alentaa kolesterolia, puhistaa maksaa ja munuaisia, kiihdyttää aineenvaihduntaa, on hyvä sydämelle, vitamiineja on, antioxidantteja, vähentää turvotusta, helpottaa vaihdevuosioireita, ja tietysti parantaa seksielämää (juu, tämäkin jossain mainittiin). Ja vielä tarkemmin sanottiin jossain, että tietynlainen jamu kiristää naisten värkkiä sillä lailla että se on tuotapikaa "tiukka kuin kanan anus". Asia selvä! Guuglatkaa aihetta tarkemmin, jos nuo terveys- ja kireysvaikutukset enempi kiinnostelee.


Muutama kuukaus sitte vetelin jamua pari viikkoa, kun sattu löytymään täti joka sitä keitteli ja edulliseen hintaan kauppasi. Täti on sittemmin jämähtäny Lombokille enkä oo uutta jamudiileriä löytäny/ettiny, ni en oo hetkeen vetäny yhtää. Eilen kuitenki reipastuin ja vedin hirveen teijankeittiösession, ja keittelin pullollisen jamua, muiden viritysten ohessa (muista keittiötouhuista tulossa postauksia myöhemmin). Sen verran oli iisi homma, että kyllä jatkossakin ihan itte teen jamusörsselini, sitä päivittäin kitusiini kaadan, ja kohta vay-jay-jayni on kuten kanan tahi muun petolinnun persaukko sekä oon niin nuorekas notkee ja silee seksipommi että pitäkääpä pipoistanne kiinni. Juu.


Tässä siis resepti, olkaa hyvät! JAMU - Indonesialainen TaikajuomaTarvikkeemme ovat:

 • Köntsä tuoretta inkivääriä (pilkottuna sanotaanko puoli tai vähän päälle puoli kupillista)

 • Köntsä tuoretta kurkumaa (pilkottuna noin kupillinen)

 • Hunajaa

 • Limejä

 • Vettä


+ kattila, blenderi eli tehosekotin, siivilä, pullo
Ja näin se tehään:

 1. Jynssää inkivääri ja kurkuma juuriharjalla puhtaaks. Ei tarvi kuoria, mutta saa jos haluaa.

 2. Pilpusta inkivääri ja kurkuma pienemmiks palasiks, sen verran että blenderi jaksaa ne möyhentää.

 3. Pistä pilpustetut inkiväärit ja kurkumat blenderiin ja pari kupillista vettä sekaan. Pörisytä puuroks. Ei tarvi olla mitään pillillä imettävän sileetä, kuhan veät silpuks.

 4. Heitä puurot blenderistä kattilaan ja lisää viä pari kupillista vettä. Anna kiehua pienellä pulputuksella parikytä minuuttia.

 5. Kun on tarpeeks kiehuskellu, pörisytä blenderillä vielä kertaalleen ja sen jälkeen siivilöi isoimmat sattumat pois. Painele siitä möhnästä kaikki mehu irti mitä suinki lähtee. Silkkaa terveyttä joka pisara!

 6. Lisää mehuun limen mehua (sitruunaki varmaan käy) ja hunajaa. On näilläki terveyshyötyjä toki, mutta kyllä lime ja hunaja menee sekaan ihan siks että tota mehua saa ees jotenki nieltyä. Itte laitoin mehut kahesta isosta limestä ja hunajaa roiskasin aika reilulla lusikalla.

 7. Pullota ja laita jääkaappiin. Jamu säilyy jääkaapissa noin viikon.


Ja näin sitä jamua sitten nautitaan:

 • Kylmänä shottina aamuisin. Joku joskus sano, että päälle pitää laittaa hiukan mustapippuria, en tiedä miks, mutta noudatan tätä ohjetta orjallisesti.

 • Lämpösenä teentapasena: blandaa mehua kuumalla vedellä ja koita jotenki kyetä se juomaan. Tekee kutaa jos on flunssaa tai muuten tukkonen olo.


Jamu maistuu siis aika kauheelle, on vähän niiku tulista ja polttavaa, mutta kyllä se kylmänä ja shottina alas menee ilman suurempaa ongelmaa. Sitä on juotu jägermeisteriaki joskus, sen rinnalla yks jamushotti aamusin ei oo mitää!


612 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Juoksentelu

Kärmes

コメント


bottom of page