top of page
  • Writer's picturePäde

Lisää taikajuomia!

Päivitetty: 9. helmik. 2022


Verryttelen vielä kirjoittelua iisillä aiheella, eli lisää jänniä taikajuomia, joita siellä kotikatsomoissakin voidaan helposti tehä. Nyt on esittelyssä KOMBUCHA, joka joskus on Mordorissa tunnettu myös nimellä Volgan sieni.


Tämä hämmentävä säilöttyä alienin sikiötä muistuttava viritys saattaa olla monelle ikäihmiselle tuttu jostain kasikytluvun uumenista. Itellä on hyvin hatara muistikuva että äitillä ois joskus ollu tommonen limasieniköntsä jossain purkissa lillumassa. Kombucha oli vissiin ainaki hetken jonkinlainen muotivillitys niihin aikoihin, ja nysse on tehny paluun!


Ja eipä siinä mitää, tervetuloa takasin, koska kombucha on semmonen oikeesti tosi hyvän makunen juoma, jota ihan ilokseen päivittäin sipasee kupposen huiviinsa.Kombuchan terveyshyödyt on tietysti mittavat. Tämän litkun kittaaminen parantaa kaikesta pahasta. Korkeet verenpaineet ja ummetukset ja kaikki korjaantuu ku ryyppää sikiömehua päivittäin. Syövät paranee ja vitamiinia on ja kolesterolit laskee ja maksakin vislaa, mutta ihan vaan onnesta. Siitä en löytäny mainintaa, että kiristyykö vagina ja kasvaako peenis, mutta eihän se ole esihistoriallinen terveyslitku eikä mikään, jos ei se moisia seikkoja fiksaa heti ekana.


Täällä meillä Hiekkakikkareella kombuchahurmos on viime aikoina levinny hurjemmin ku omikroni konsanaan. Aika monella jo sikiöpänikkä keittiössä pojottaa, ja oon pongannu ainaki yhestä ravintolastaki kombuchapurkit oikeen paraatipaikalta, että varmasti kaikki näkee ulos asti että meijän baari se on todellakin perillä kaikista kuumista terveysvillityksistä.


Itte sain oman alotuspakkauksen yheltä frendiltä muutama viikko sitte ja siitä saakka on ollu sikiöpönttö keittiön nurkassa ihan tauotta. Ja olen toki jakanut ilosanomaa etiäpäi, eli kun oma sikiöviljelmä on tuottanut tarpeeks limaköntsää ni oon ylimääräsistä tehny alotuspakkauksia tutuille.Sikiön palasia

Ja kun siellä nyt raavitaan päätä että mikä vitun kombucha ja sikiö ja limaköntsä ni minä kertosin kyllä, jos jaksasin selvittää, mutten jaksa. Guuglatkaa. Sen verran kerron, että kombucha on jonkinmoista teemäistä litkua, jota valmistetaan fermentoitumisprosessin kautta. Limaköntsä eli alienin sikiö on oikeammin tunnettu nimellä SCOBY, ja se on jonkun sortin sieni ja se on olennainen osa kombuchan valmistamista. Ei kombuchaa ilman scobya!


Kombuchan valmistamista en ala pilkuntarkasti käymään läpi, sitä infoa on Google täynnänsä, eli ettikää sieltä. Itte lueskelin ohjeita enimmäkseen Kombuchakeisarilta. Mutta seikkaperänen selostus next.


Jotta pystyy kombuchaa kotona tekemään, ni tarvii sen alotussatsin. Siinä on muutama desi valmista kombuchaa ja sitte hyvä kimpale alienin sikiötä eli se SCOBY. Kun alotussetti on hommattu, ei tarvi ku keitellä vahvaa ja erittäin sokerista teetä. Nämä kaikki dumpataan 2-3litran lasipurkkiin, joka peitetään kankaalla. Annetaan muhia viikon pari. Välillä pitää maistaa, ja kun omaa makunystyrää rupee miellyttään, ni alkaa olla valmista. Kun maistuu valmiilta, ni otetaan jemmaan scobyt ja 3dl nestettä (ja pistetään niiden pohjalta uus satsi pörisemään). Loput nesteet, se miltei valmis kombucha-juoma, siirtyy nyt vaiheeseen kaxi, eli maustumaan ja hiilihapottumaan. Tämä hoituu laittamalla neste pulloihin, ja survomalla pulloihin haluamiaan yrttejä tai hedelmiä. Ite oon laittanu esmes limen mehua, hunajaa, dragon fruitseja. Parhaillaan on tulossa inkivääriviritys. Pulloihin korkki päälle ja antaa maustua pari päivää huoneen lämmössä. Korkkia pitää availla muutaman kerran päivässä, ettei hiilihapot räjäytä koko keittiötä. Parin päivän päästä pullojen sisällöt voipi siivilöidä, pullottaa uusiks ja sit laittaa jääkaappiin. Ja sieltä sen ku lipittelee sit.


Nyt kun tää kaikenlaisten kotitekosten juomien väsääminen on ihan lähössä räpylästä, ni mitähän seuraavaks? Siman ohjeita oon jo guuglaillu, ja totta helvetissä olen kiljuakin miettiny. Sitä teen ehkä sitte joskus kun huvittaa taas tissutella. Nyt ei huvita.
Valmista litkua. Pulloissa lilluu vielä mausteena olleet hetelmät, mutta muuten juomakunnossa!

Ps. Tämä postaus on nyhvätty blogialustan android-appsilla. Vittu mikä homma, mutta tulipahan kokeiltua. Siks juttu on vähän booring, meni kaikki alussa ollu into ja tenho tekstin näpertämiseen ja autocorrectin kanssa tappeluun.

251 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page