top of page
 • Writer's picturePäde

Maailman paras jugurtti


Kun meitsi alkaa hääräämään keittiössä jotain muutakin kun kahvin tahi nuudelin keittämistä niin siitä jos jostain huomaa, että on tylsää ja liikaa aikaa. Nuo aiemmin raportoidut taikajuomien pulputtelut kotikeittiössä oli vasta alkua, sillä niiden jälkeen hommat on edenny ite tehtyyn VEGAANIJUGURTTIIN! Herraisä sentään!


Rentovegaaniksi rupesin pari kolme vuotta sitte. Se tarkotti, että jätin nyt myös maitotuotteet ja munat pois syömingeistä. Lihaa eli eläimiä en oo syöny yli 30 vuoteen ja merenelävätkin jätin jo liki 10 vuotta sitten. Maitotuotteista luopuminen kyllä kirpas, koska juusto. Ei siis enää pitsaa. Eikä juustoa leivän päällä eikä juustoa yhtään minkään kuorrutteena. Nyyh. Munat sentään teki paluun ruokavalioon, koska hommasin omat kanat ja niiden lellittyjen höyhenperseiden pykäämiä munia syön ihan ilman omantunnon kolkutusta. Muita munia en syö. Olen siis nykyään kaiketi EGGaani.


Enkä ole kireepiponen militantti-semmonen. Jos joku tuo minulle lahjana piparin tai palan vaikkapa porkkanakakkua (asioita joihin en ikinä omaa rahaa laittais), syön kyllä ihan ilman että alan tenttaamaan onko mahollisesti maitoa tai munaa laitettu. Ja kun ostan paivittäisen mättöni paikallisesta warungista, en ajattele sörsseleiden valmistuksessa mahollisesti ehkä käytettyä kalakastiketta tai vastaavaa. Mutta jos pöperössä on lihaa en syö. Tai kalaa, en syö. Näkyvästi munaa, en syö. Juustoa, en syö. Jne jne.


Miksi vegaaniks, tai siis eggaaniks? Täysin eettiset syyt. Meikäläisen läskejä ei tarvi ylläpitää rääkkäämällä ja tappamalla eläimiä ja tuhoamalla ympäristöä, piste. Ihminen ei kuole siihen että jättää eläimet syömättä, piste. Tehotuotannot ja kaikki, yök. Kasviksissa on ihan tarpeeks syömistä, ei normaali ihminen tarvi mitään muuta.


Eniveis, minähän en jaksa juurikaan ruokaa laittaa. Korkeintaan keitän makaroonia tai nuudelia, paistan ehkä hiukan tofua ja vihannesta, ja teen kylkeen jonkun helvetin simppelin ja nopeen sörsselin missä on ehkä kookoskermaa, soijaa ja limen mehua. Mutta yleensä en tee ees moista moskaa, koska tommosenkin simppelin makaroonikatastrofin tarvikkeet maksaa rahaa, mitä juuri nyt ei ole. Ruokabudjettini on tällä hetkellä niin olematon, että se rajottaa ruokavaliota melkeen enemmän ku mitkään eettiset filosofiat. Täten syön warungimättöä liki päivittäin,koska vaivasella 15.000rupialla (noin yksi euro) saan warungista pänikän täyteen nasi campuria ja se on perkeleesti paremman makusta ku mikään kauhistuttava nuudeliviritys mitä itte kotona saisin aikaseks.


Mutta jumalavita joku aika sitte rupes tekemään mieli jugurttia. Asian laukas pussukka herkullisen näköstä mysliä eli granolaa, jonka sain lahjana yheltä kissakaupan asiakkaalta (arvostan tämmösiä pieniä eleitä ihan vitusti, kaikki tietää että en käytä rahaa itteeni juuri lainkaan, ni että joku tuo MINULLE jotain mitä en voi syöttää kissoille… oooohhhh!). Kiittelin vuolaasti, mutta mietin samalla että minkäs helvetin kanssa tätä syyään kun ollaan vegaani. Että pitääkö tää syöttää kanoille, kun ei ole jugurttia laittaa kylkeen (täällä on turha kuvitellakaan löytävänsä vegaanijugurttia kaupasta, Lombokilta löytyy jo vegaanituotteita, mutta täältä meiltä eipä juuri).


Mitään muuta pystyny sitte hetkeen miettimääkään, kuola vaan suupielistä lorotti ku mietin että tähän granolaan ku yhistäis vähä tuoreita hetelmiä ja… läähhhh….. kreikkalaista jugurttia ni voi morjens. Ja ei siinä kauaa menny ku naputin googleen että mites vois kotona tehä vegaanista jugurttia. Enkä meinaan pettyny, sillä google kertoi että vegaanijugua voi tehä kotona IHAN HELVETIN HELPOSTI!


Ei tarvi ku kahta asiaa: kookosmaitoa tai kookoskermaa, ja probiootti-kapseleita. Ensmääne asia: iisipiisi, kookoskermaa myy täällä joka ikinen kioski ja se on miulla muutenki asia jota on aina kotona hollilla. Probiootti oli vähän hankalampi tuote, mutta kovalla mettästyksellä yhestä pienestä apteekista Lombokilta löyty. Järkyttävän hintasia tuommoset probioottikapselit on, 10 kapselin purkki makso 70.000rp, mutta kun jugurttia on saatava niin sitä on saatava, ja säästetään rahaa sitte jostain muusta asiasta (esim. vähän ryyppäämisestä). Ja kun kapselit oli hallussa, ni pääs testailemaan, että voiko mukamas jostain kookoskermasta tulla mitenkään jugurttia ees etäisesti muistuttavaa juttua. Kyllä nimittäin voi, hyvä luoja, siitä tuleepi parasta jugurttia EVAAH!


Ja nyt Päden keittiö esittää:KOOKOSJUGURTTI KOTIKONSTEIN

(tästä reseptistä jugurttia tulee tosi vähän, mutta just sopivasti yhteen syömiseen)


Tarvikkeemme ovat:

 • kookoskermaa 2dl

 • probioottikapseli 1kpl

 • JOS haluaa niin hunajata myös


Lisäksi: puhdas lasipurnukka, muovi- tai puulusikka, pala kangasta ja nartsanpätkä/kuminauha


Tee näin:

 1. kaada kookoskerma puhtaaseen lasipurnukkaan (pitää olla tosi puhas, eli huuho purnukka kiehautetulla vedellä ennenku rupeet jugurttihommiin)

 2. avaa probioottikapseli ja ripottele sisältö sinne kookoskerman päälle

 3. sekaan voi laittaa myös vähän hunajaa, jos haluaa, mutta ei tää sitä vaadi kyllä laisinkaan

 4. sekota kaikki lusikalla (metallilusikkaa ei saa kuulemma käyttää, koska probiootti on herkkäperse ja hermostuu metallista)

 5. peitä purnukka ohkasella kangaspalalla ja köyttele se tiiviisti kiinni purkin suuaukon ympärille narulla tahi kuminauhalla

 6. anna jugurttipurnukan muhia 24-48tuntia huoneenlämmössä, maista ihan pikkiriikkisen siinä 24h kohalla et miltäs maistuu. Itelle riittää toi 24h mutta jos haluu enempi hapanta ni anna olla huoneenlämmössä vähän kauemmin.

 7. Kun maistuu hyvältä, ni laita purnukkaan kansi päälle ja pistä jääkaappiin ja anna siellä muhia lisää noin 12-24h. Jääkaapissa jugurtti tulee vielä paksummaks ja kermasemmaks.


Ja sitte se on valmista syötäväks! On aivan törkeen hyvää!24h kohalla jugu on jo mukavan hapanta ja kermasen paksua hässäkkää

HUOM! Jugurtti on koko prosessin ajan valkosta. Jos mitään kummallisia värimuutoksia tulee niin hommat on kuralla, heitä kaikki pois ja alota alusta.


Seuraavan jugurttisatsin voit muuten pistää alulle käyttämällä pari lusikallista tätä valmista jugurttia sen probioottikapselin sijaan. Testasin tämän, ja hyvin toimii.


 

Ja tämä postaus olkoon viimeinen vaahtoominen kaikenmaailman hipsterilitkuista ja muista erikoisterveellisistä vegaanihommista. Seuraavaks kirjottelen jostain ihan muusta.

343 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Juoksentelu

Kärmes

Comments


bottom of page