top of page
  • Writer's picturePäde

Manimanimani
Raha. MANIMANIMANI! Se aina kaikkia kiinnostaa. Että mitäkö se eläminen siellä tropiikissa maksaa. Ja aina vastaan että sehän maksaa ihan mitä hyvänsä, vain taivas on rajana. Riippuu täysin siitä, miten sitä elämäänsä siellä tropiikissa elelee. Jos elelee hyvinkin simppelisti, ni skandinaavisin tuloin ja lompakoin katottuna rahaa ei mee juur mittää. Mutta jos tarvii asua linnassa ja kulkea helikopterilla ja luksusjahdilla, ni kyllä saa pätäkkää palamaan.


Itse kuulun tuohon ensmääseen ryhmään, eli simppeli elämä ja pienet kulut: tällä hetkellä, korona-ajassa, pakolliset kuukausikulut on alle 400 egee. Neljällä satasella ei hirveesti luksustella, mutta kyllä sillä elää ihan okei, kuhan ei tuu mitään ylläripyllärei.


Ei voi kuitenkaan sanoa, että hirveesti naurattais. Kun ei ole ne skandinaaviset (eikä tällä hetkellä minkään muunkaan maalaiset) tulot eikä lompakot. Jotta kituuttelua elämä on, kun korona pitäny jo kaks vuotta rahahanat liki täysin sulettuna. Mutta onneks pystyn vielä jotenkuten maksamaan vuokran ja muut pakolliset menot eli jee sille!


Tää kärvistely toki rupee aina välillä vituttamaan niin rankasti, että sitä ikäänku antaa vaan mennä. Että ihan vitun sama, ostan nyt tämän helvetin vesimeloonin, vaikka sen hinnalla söisin perus-warungi-mättöä neljä päivää, mutta NYT TARVIN TÄMÄN ÖKYMELOONIN TAI TAPAN KAIKKI JA SITÄPAITSI ANKAT JA KANAT SYÖ SIITÄ SUURIMMAN OSAN SAATANA. Tai on pakko yrittää korjata vitutusta kaljalla ja raivona vedän yhessä illassa niin paljon bintangia että sillä rahalla olis syöny 10 päivää. Sitte oonki monta päivää kauhupaska housussa, sekä kurissa ja nuhteessa, et nyt ei uskalla ees hengittää kun rahat loppuu justiisa.


Tämän takia päätin vuodenvaihteessa ruveta natsittamaan rahankäyttööni. Halusin nähä mihin sitä massia menee, ja kuinka paljon mihinkin ja onko jotain mistä voi tinkiä ilman että vitutuskäyrä nousee ihan mahottomia. Nyt ku on 3 kuukautta kytätty joka rupiaa, ni on jo hyvä määrä vertailudataa ja aiheesta voi avautua.


Tässä tilastoyhteenveto, olkaa hyvä (rahat on rupioina, tätä kirjotellessa miljoona rupiaa on noin 63-64euroa, tahi niin että 10 eurolla saa 150-160.000rupiaa)


Kattavalla kyyläämisellä olen saanu tilaston kertomaan sellasta, että elämän ehtoopuolella olevan kreisin kissamuijan pakolliset välttämättömät kuukausimenot on kolmen kuukauden seurantajakson perusteella keskimäärin 6 miljoonaa rupiaa (noin 380 euroa). Pakolliset menot ei sisällä mitään ylimäärästä. Vain pakollisia kuluja, siis niitä joilla pitää katon pään päällä, ruokaa vattan pohjalla ja luuskan jotenkuten puhtaana ja puettuna.


Pakollisista kuluista tasan puolet eli 3 miltsiä (noin 190 egee) on kotini eli murjuni vuokraa. Murjuni on siis talo, joka on erittäin beisik eli ei mitään luksusporsastelua. Ilmastointi toki on sekä suihkuun liitetty vedenlämmitin eli saapi lämpösen suihkun. Kämppä on paikallisittain katottuna asuttavassa kunnossa. Laastit ja maalit rapisee seinistä ja katosta, vessanpönttö vuotaa, kaikki on vähä rempallaan, mutta ihassssama, se on koti ja aivan kelpo koti onkin.


Vuokran jälkeen normaalielämässä seuraavaks isoin menoerä olis kalja, jos olis varaa ja viinapäätä yhä tissutella sillai niiku ennenvanhaa, mutta kun nyt ei ole semmonen mahollista, niin vuokran jälkeen isoin menoerä on ruoka. Sapuskaan mällään keskimäärin noin 1.250.000rp (80egee) kuussa. Satku tai pari sinne tänne, riippuen hulluttelenko kuinka paljon esim hedelmien kanssa. Sapuskarahoista noin 350-400.000rp kuussa on warungimättöä, eli nasi campur, jonka haen Ibu Senin warungista lähes joka helvetin päivä. Se maksaa 15.000rp yks satsi eli alle euron. Useimpina päivinä en syö mitään muuta, mutta välillä veän aamupalan, esmes munakasta omien kanojen munista, tai jugurttia hedelmien kera.


Huom: en ole nälässä. Paitsi kerran päivässä, ja sillon sisäänhengitän sen pänikällisen nasi campuria. Terveellistä? En tiedä, eikä kiinnosta, voin hyvin (fyysisesti). Syön sillon kun kroppa ilmottaa että nyt akka pöperöä vattaan niiku olis jo. Ja eikö joku pätkäpaastoilu/intermittblääblää-jotain fasting oo just ihan saatanan trendikästä? Mie oon ollu moisella systeemillä suurimman osan aikuisikääni. Loput ruokamenoista on hetelmiä, vihanneksia, riisiä (josta 99% syö kanat ja ankat), kahvia, tofua, kookoskermaa ym sekalaisia asioita joita syyään tai juuaan. Ja muutamana päivänä viikossa sikailen ja ostan mango-mehujään. Se maksaa 7 tahi 8.000rp eli noin viiskytä senttiä, mutta nam.Jokapäiväinen pöperöni eli Nasi Campur

Se on muuten luajan lykky etten oo mikään ruokafanaatikko vaan helpolla ylläpidettävä vegaanivatta, jota ei haittaa syyä samaa ruokaa joka päivä vuostolkulla. Jos pitäis saaha jotain ravintolaruokaa ja sisäfilettä ja tryffeliä ja juustoja ja kermoja, ja kaikkea vieläpä monta kertaa päivässä ni morjens.


Se syömisestä. Noin 300.000rp kuussa menee yleiseen ihmisen ylläpitoon. Eli hygieniaan ja semmoseen, millä jotenkuten pysyy siinä kuosissa että voi liikkua ihmisten ilmoilla eikä kauheesti haise, eikä näytä ihan kodittomalta spurgulta. Pyykin pesetys imasee tosta kolmesta huntista noin puolet, loput on toiletries (mikä se on suomeks, en muista enää) eli saippuat ja samppoot ja hoitoaineet ja hyttyssuihkeet, änd satunnaiset lääkkeet.


Tuo pyykin pesetys on btw elämäni luksus numero uuno. On kyllä ihanaa, että ei tarvi ku 2-3 kertaa kuussa kiikuttaa pyykkikassi lähistöllä asuvalle perheelle, ja sieltä voipi seuraavana päivänä hakea kaiken pestynä, silitettynä ja nätisti viikattuna. Kookas pyykkipussukka, jossa vaatteita, mahollisesti pyyhe tai pari, ehkä myös lakana ja pari tyynyliinaa, saronkia ym, se painaa noin 5 kiloa ja sen pesetys kustantaa 50.000rp eli reilut 3 euroa.


Puhelin/internet vie noin 300-350.000rp (parikyt egee) kuussa, ja se sisältää 2 puhelinliittymää ja niihin molempiin kelvollisen kokoset datapaketit, joilla hoituu kaikki internettiä vaativat meiningit, telkkarin tölläystä myäten. Kahen eri operaattorilta olevan liittymän loukku on täällä aika must, koska aina jompikumpi operaattori tarjoo onnetonta verkkoa, jolloin voi vaihtaa toiselle ja taas suihkii tiedon valtatie. Ja pitää olla elämässä jotain ylellisyyttäkin, joten Netflixiin laitan rahaa (!!!! Nii, jumalauta, on meinaan kaikenlaiset helvetin striimauspalvelut saatavilla täälläkin jo! Ja minulla on ÄLYTEEVEE, jonka sain helvetin halvalla kun yks tuttu sponssas hinnasta suurimman osan.) Netflixi täällä maksaa 120.000rp kuussa, eli noin 8euroa. Halvemmaks toi Netflixin töllääminen tulee ku että istusin joka ilta baarissa naula päässä.


Ja hei, olen vakuutettu. Vakuutus on BPJS (vähän niiku paikallinen Kela) kustantaa noin 350.000rp kuussa. Mihinkään muuhun vakuutukseen miulla ei rahaa oliskaan, mutta tuo BPJS on ihan okei tai ainaki parempi ku ei mitää. Sillä saa ilmasta hoitoa ja ilmasia lääkkeitäkin välillä, ihan täältä oman Hiekkakikkareen klinikalta.


Ja pakollisia menoja on vielä sähkö (noin 250.000rp/kk eli reilut 15egee), puhas (juomakelponen) vesi noin 40-50.000rp/kk (alle 3egee). Ja roska-tynnyrin tyhjennyspalvelu 100.000rp/kk. Roskahuollon otin koska lähinaapureilla ei kellään ollu roskapänikkää ja ne poltti KAIKEN roskan siinä porttiensa ulkopuolella ja miulla meni hermo jatkuvaan palavan muovinkäryyn. Täten vaikkei miulta tuu roskaa juuri mitään, ni hommasin roskatynnyrin ja tilasin noutopalvelun jotta muovinpoltto huudiloilla ees vähän vähenis. Mäkätän naapureille koko ajan, että muovijäte tähän pänikkään kiitos, eikä nuotioon.


Myös kaasupullon vois laskee pakollisiin menoihin, mutta kun en paljo kokkaile ni iso kaasupullo kestää ikuisuuden ja sen hinta ei kuukausille jaettuna oo pal mittää. Ja samoin toki menee rahaa myös esim siivoustarpeisiin ja semmosiin, mutta niihi ei oo viä tänä vuonna menny yhtään rahaa. Ostan yleensä tiskiaineet ja semmoset ku käyn Lombokilla, ja ostan niitä sieltä aina isomman satsin että riittää useemmaks kuukaudeks. Plus en siivoo kauheesti. Asun paskan keskellä. Se on kotosaa.


Yllä mainituista asioista kertyy se noin 6 miljoonaa rupiaa kuukaudessa, joka on juuri nyt jotakuinkin minimimäärä rahaa jolla pidän itteni hengissä ja puhtaana ja ees jotenki tolkuissani. Tuohon kuuteen miltsiin ei siis mahdu mitään luksusta, sen Netflixin ja pyykin pesetyksen lisäks. Siihen ei siis sisälly edes kaljaa. Jos alan vetää bintangia, ni saan siihen lystiin kyllä aivan helposti menemään 1.5-2miljoonaa kuukaudessa. Ja ai kauhee sillo ku vielä vedin röökiä, ni röökiinki meni varmaan vähintään noin miltsi kuussa. Huh huh.


Voisko tuosta vielä nipistää? Vois, aina voi nipistää. Netflixi pois. Muutto johonkin todella karuun ja halpaan läävään. Ei hedelmiä tahi vihanneksia. Ei kahvia. Pyykinpesu käsipelillä ihan itse. Jne jne. Mutta kauanko pää kestäis moista kiristelyä? Ei kauaa.


Ja muistutettakoon, että tämän kaiken lisäks pakollisia menoja on myös viisumi, jonka turvin täällä saapi olla. Itselläni on saatanan kallis työviisumi, joka pitää uusia vuosittain, ja jos sen kustannukset jakaa jokaiselle kuukaudelle niin se kasvattaa kuukausikuluja noin 2.5miljoonalla rupialla per kuukaus. Nyt jo hermostuttaa millä maksan seuraavan viisumiuusinnan, kun rahan säästäminen mitään tarkotusta varten juuri nyt ei ole mitenkään mahollista. Oletettavasti joudun siihen jälleen rahaa lainaamaan, kuten myös viime vuonna tein (luojan lykky että on ystäviä jotka jeesaa).


Viisumin lisäks joudun nyt kesällä hommaamaan uuden passin, joka vaatii lentämistä Jakartaan ja takas koska Suomen suurlähetystö on siellä, ja sitte ku passi on valmis ni pitää käydä Balilla noutamassa se Suomen konsulaatista. En tiedä millä helvetillä moisen suhailun maksan, joten en mieti sitä vielä.


Eniveis, jos viisumi unohetaan tästä hommasta, ni olen kyllä pikkurahalla ylläpidettävä luuska. Kert ohan se ihan jees että elämiseen menee alle 400 egeä kuussa. Se on alle 15 egee per päivä.


Tuo alle 400 egeä kuussa ei ole se rahamäärä minkä laitan täällä haisemaan joka kuukaus. On menny enemmän, koska on ollu lisäks menoja, joita ilman periaatteessa vois elää, mutta kuten todettu, välillä pakko pistää haisemaan kun ei jaksa joka helvetin penniä miettiä. Tammikuussa join paljon kaljaa. Helmikuun alussa piti käydä Lombokilla hakemassa kolmas rokote. Piti ostaa myös hyvät juoksukengät, koska Mäkelän Jari pakotti ja väkisin laitto niitä varten rahaakin, joskin sit itte laitoin toisen mokoman ni sain oikeen helvetin kalliit Niket, joilla kelpaa juoksennella. On pitäny hommata myös jokunen vaatekappale tätä urheilullista elämää varten. Ja saatana oli pakko törsätä myös 30.000rp (alle 2egee) HAMEESEEN, koska oli yhen kaverin häät ja toisen kaverin tuhkien sirottelut, ja tarvitti jotain vähä niiku siistimpää ylle normaalien risojen sortsien ym sijaan. Ja pihaan on pitäny hommata hevosen paskaa ja maksella millo mitäki ku myrskyt kaatanu puita ja semmosta.


Aina on jotain, mihin ihan ujeltaen menee satoja tuhansia. Tai joskus jopa miljoonia.


Saatanan raha.


Oishan se ihanaa jos ei tarvis koko ajan miettiä rahaa. Jos sitä siis olis sen verran, ettei tarvi hermota joka saatanan rupiasta. Saati miten ihanaa olis jos sitä rahanpaskaa olis ihan tolkuton määrä.


Ai jestas se olis ihanaa. Kun vois korjata KAIKEN rahalla. Uuumama. Jos taivaasta tipahtais miljardeja, en usko että siltikään rupeisin linnoissa asumaan ja suhailemaan limusiineilla. Ku sais kivan pläntin maata ja siihen sen ehjän ja toimivan minitalon. Se ois se unelma aiiiiiettä.
528 katselukertaa1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 comentario


Tapani Suhonen
Tapani Suhonen
25 ago 2022

Youtubea tekemällä tienaisit.

Me gusta
bottom of page